Sinoć u Akademiji borilačkih sportova održan seminar MMA - SJAJNO VEČE S BAKOČEVIĆEM I DRUGOVIMA

Jedan od najpopularnijih MMA boraca Vaso Bakočević iz crnogorskog Risna, sa timskim kolegama iz beogradskog kluba Car Dušan Silni (CDS), održao je sinoć u lozničkoj Akademiji borilačkih sportova (ABS) seminar na otvaranju nove takmičarske sezone. Skoro 30 Lozničana treniralo je sa profesionalnim MMA borcima iz beogradskog kluba i sticalo nova znanja.

– Oduševilo me je to koliko se ljudi odazvalo, ali i zavidna tehnika koju su pokazali, a biće sve bolje. Popularnost ovog sporta, koji je nesumnjivo najteži, raste i u Crnoj Gori i u Srbiji kao i u svetu tako da je sada na znatno ozbiljnijem nivou. MMA borci moraju biti fizički spremni i hrabri i moraju znati više borilačkih veština da bi bili uspešni. Preporučio bih ga i svima koji žele rekreativno da se bave sportom, smršaju, ili da izbegnu ulicu, alkohol i drogu, kao i onima koji žele da usavrše veštine samoodbrane. Jedino što može lako da se desi da od rekreativaca brzo postanu amaterski, a potom i profesionalni borci. Znam dosta takvih slučajeva, MMA uđe čoveku u krv – kazao je Bakočević za LN posle treninga.

On je, inače, aktuelni šampion četiri organizacije – WFC, MFN, WSC i Montenegro FC, a poslednjeg dana ovog meseca boriće se na CFL u Beogradu. Vaso je jedan od najpopularnijih MMA boraca, bori se kao profesionalac već sedam, osam godina, ima 47 profesionalnih mečeva sa rezultatom 30-16-1.

Profesionalni MMA borac i kondicioni trener Igor Krstić kaže da je to grupni sport koji ističe pojedinca jer je borac taj kojeg publika vidi, ali iza njega stoji čitav tim trenera raznih veština kao i sparing partnera. – To je najkompletniji sport današnjice, sadrži od pet do sedam drugih veština i disciplina, a da bi ostvario uspeh borac mora mnogo da se žrtvuje, da strogo pazi na ishranu, treninge, odmor... Pripreme su izuzetno teške i MMA spada među tri sporta koja najviše zahtevaju od takmičara. Iako, možda, izgleda drugačije, na tabeli sportova koji nanose najviše štete ljudskom telu nalazi se na osmom, devetom mestu. U ABS smo došli drugi put da pomognemo našim znanjem i popularnošću boraca kao što je Vaso i verujem da ćemo nastaviti da dolazimo – kaže Krstić.

MMA sekcija ABS počeće zvanično rad u ponedeljak, ali je već okupila dosta zainteresovanih za trening, a među njima su i potencijalni takmičari. Kako ABS sa takmičenja u svim sportovima kojima se bavi u Loznicu donosi brojne medalje, može se verovati da će uskoro zasijati i neka iz MMA borilišta.

– CDS je najbolji klub u ovom delu Evrope i pruža nam veliku podršku. Od velikog značaja nam je i to što naši članovi koji studiraju u Beogradu i Novom Sadu ne moraju da se brinu za nastavak trenažnog procesa jer su im u CDS vrata širom otvorena – kaže Aleksandar Tomić, trener u ABS.

Članovi kluba, ali i drugi zainteresovani mogu očekivati nastavak niza seminara u ABS iz raznih borilačkih veština.

preuzeto sa web sajta lozničkih Novosti - Nebojša Trifunović